Thursday, October 30, 2008

Pragmatism... eller otrohet

Hm... hur går man vidare. Jag söker hjälp på forum och får sådan. Dessutom ffunderar jag på att byta distro till Zenwalk som ska vara enklare, baserad på klassikern Slackware.

Hur länge ska man hålla fast vid sin distro? På ett sätt fem minuter max. Fri mjukvara handlar inte om att använda EN distro, utan att man är fri att använda ALLA. Individens frihet är allas frihet.

Å andra sidan, en viktig sida av linuxvärlden är de communities som bildas runt en viss distro. Ju bättre man känner folk, och ju mer man har försökt, detso bättre hjälp kan man få... Vi får se. Jag ska prova två nya saker med open SUSE, om det inte går blir det Zenwalk 2.5... och ett nytt forum...

Wednesday, October 29, 2008

En annorlunda dag

En annorlunda dag går mot sitt slut. Annorlunda på det sättet att den inte har tillbringats på det stora .com´iga kontoret i den mer utvecklade delen av stan utan hemma i lägenheten. Av någon anledning hade vattnet stängts av i den stadsdel där K´s Kontor ligger, och ledningen, som tagit till sig 00talet på ett sätt som stundtals känns otidsenligt påbjöd arbete hemifrån. Inte helt fel som omväxling.. om inte annat börjar man uppskatta kontoret mer. Att jobba hemma är ungefär lika kul som att vara ledig på jobbet... Rätt ska vara rätt.

Dagen förde följande med sig.

Väntade överdoser av kaffe och Eldkvarn, snälla, bara en gång till... Vilket band de är. Texter som bryter mot varje grammtisk regel, och inte säger någonting när man läser dem. Melodier som varken fångar popsnören eller rockers. Och sedan denna magi i samspelet mellan Pluras röst, texten, melodin, och Carlas gitarr.

Små insikter i Windowsnätverkande. Jag var tvungen att installera diverse nätverksrutiner i Windows för att kunna jobba hemifrån. Undrar hur det kommer att gå om vattnet stängs av när jag är på Linux. Om jag är på Linux. Jag trotsade dock likt en ståndaktig tennsoldat chefens instruktioner om Outlook, och kopplade upp ett Thunderbird konto att få företagets mail på. Det fungerade prima :)

Ett försök att installera Linux. Nada. Ingenting. Trogna läsare har kanske förstått att problemet är att installlatsionsprogrammet i fråga YaST, inte hittar någon hårddisk att lägga kärnan på. Jag lyckas alltså inte komma så långt att jag kan förstöra något som finns på datorn vilket kanske är en smal lycka. Men vad är det som är fel?

Tuesday, October 28, 2008

Huvudstupa in i framtiden

Efter att i lugn och ro googlat bort timmar för att hitta felet med min Linuxinstallation berättar chefen att vi alla ska jobba hemifrån i morgon, eftersom vattnet kommer att stängas av i området...

Det betyder tre saker:

1. Betydligt bättre kaffe
2. betydande installeringar ska göras på min dator i Windowsmiljö. Jag kommer knappast att byta till Linux innan dess, det blir en mardröm.
3. Efter arbetsdagens slut ska jag försöka på nytt att installera SUSE. ( efter det blir det intressant att försöka nå företagets server från en Linuxdator, men det har jag itne tid att pilla med i morgon. )

Vägkarta för i morgon är, alltså...

1. Uppdatera BIOS till bäst-för-Windows inställningar.
2. Gör en back up av MS DOS som reserv...

ARBETA

3. Försök installera SUSE, men följ tipset i tidigare inlägg, att skriva hwprobe-modules.pata o.s.v.

Önska mig lycka till...

Monday, October 27, 2008

En strimma hopp...

Öppen källkod... Det ligger i systemets natur att det itne finns en hjälpdisk att ringa till. Det är ju det man inte betalar för liksom. Därför är man hänvisad till att fråga runt på internetforum, och hoppas på att någon tar sig tid att läsa och svara. Framför allt hoppas man på att någon haft exakt samma problem och klöst det... men det händer ju sällan...

Men... jag har sett att mitt problem var mer vanligt förekommande under tidigare distributioner av SUSE, och jag hittade den här posten på ett forum:

A problem with openSUSE's ATA driver may cause some people with parallel ATA (IDE) hard drives to experience performance problems, and CD/DVD drive issues. There's a quick fix for this that is easy to test. Restart your computer, and when you get to the green openSUSE boot screen, type this in:

hwprobe=-modules.pata

The letters you type should show up in a field near the bottom of the screen. Press Enter to boot your system with the new option. If the problem goes away, you will need to add this option to your GRUB configuration permanently. To do so, start YaST (for instructions on how to do this, see other parts of this guide) and click on the System tab, then Boot Loader Configuration. Click Edit to modify the default configuration, then type in the same line shown above in the Optional Kernel Command Line Parameter field. There will be other settings in this field as well. Just add a single space after the last setting, then type the same line you typed in at the boot splash screen.


det låter ju precis som mitt problem... ta i trä. Kan det vara lösningen? Det sjka ju definitivt provas i alla fall.


Frågan är vad jag gör med mina BIOSuppdateringar tills dess... På fredag smäller det igen, tills dess måste jag mejsla fram en ny handledning.

Thursday, October 23, 2008

Icke godkänt

Det går fortfarande inte... Jag körde det som på installationsCDn kallas för Firmware test., och fick följande icke godkänt...

Failed:
1 Boot device 0X80 does not support EDD
2. Failed to locate HPET base
3. Memory range 0xe8000000to 0xebffffff (0000:00:00:0) has incorrect attribute
4. The memory map has a memory hole between 15 Mb and 16 Mb
5 No SMBIOS nor DMI entry point found

Warning:
1. CPU frequency scaling not supported
2. Zone THRM doesnt support passive tip point at all

Låter som tunga problem

Innan jag somnar

Det börjar bli sent, utan att jag kommer närmare mitt mål. Jag har betat av PlugnPlay, och delad hårddisk. Sedan ställde jag BIOS inställningar till Default, startade om och hamnade i Windows...

Antagligen eftersom en defaultinställning är att boota från hårddisk, inte CD.

Okej, den nya listan är alltså.

1. Försök boota med defaultinställningarna
2. Försök updatera BIOS en gång för alla och boota med drivrutinerna
3. Gå och lägg dig

Under tiden tar jag så mycket data som möjligt för att kunna ge till någon som kan hjälpa mig

Here we go again

Okej, allt fungerar som det ska, eller som det gjorde innan jag började peta i någonting. Jag har noterat att mitt moderkort HAR plug and play, nu ska jag se om jag kan få bort dem

Vägen framåt 2.1

Det verkar som att nästa försök kommer att äga rum i kväll. Visst är man nervös. Uppdaterad vägkarta nedan:


0. Starta Windows och kolla att inget är galet.

Struken: Defragmentera hårddisken (radera först all musik så går det snabbare).

1. Kontrollera om det finns Plug´n´Play inställningar i BIOS. Ta i så fall bort dem.

2. Kontrollera om hårddisken är delad.

3. Om jag inte hittar inställningar att ändra på: Ta ur batteriet, och försök boota från CD med fabriksinställningar. kanske har Windows automatic updates gjort något med BIOS som inte är kompatibelt med Windows.

4. Gör ett nytt försök att uppdatera BIOS med Linux drivrutiner. Boota sedan från CD innan Windows startar.

Jag strök defragmenteringen, eftersom det tar mycket tid. Defragmentering påbjudes under Windows eller dual boot, men det jag vill göra är ju i princip att radera hårddisken och fyla den med nytt material, och det kan ju itne gärna spela någon roll hur det som raderades var strukturerat. Eller?

Wednesday, October 22, 2008

Balkans goda sidor

Det finns någon slags romantiserad bild av att Balkan skulle vara oförutsägbart på ett spännande men ofarligt sätt. Den är fel. Det finns sidor av livet här som är långt ifrån ofarliga. det är inte spännande att ta spårvagnen om morgonen, och mycket är ganska förutsägbart, på gott och ont. Men idag visade sig Balkan från sin bästa sida...

Jag gick och klippte mig på lunchen, hos en kvinna som klipper ungefär som farmor klippte får. Ganska okänsligt men mycket mycket rutinerat. Det känns tryggt. På en bänk snett bakom mig satt en tant som hade färgat håret chocklila och väntade på att färgen skulle torka eller något liknande. Medan hon väntade skickade hon på sin mobiltelefon in tävlingssvar i någon tävling där hon kunde vinna en A klass Mercedes. Det berättade hon för alla som ville eller inte ville lyssna. Hon var inte blygare än att hon bad om hjälp med frågorna.

Jag lyckades hjälpa henne med en fråga om Zinedine Zidane, och till frisössalongens jubel gick hon vidare till nästa steg i tävlingen. Hur långt hon kom vet jag inte... jag tror hon fick problem med batteriet. Men det var livat i salongen i alla fall. Och ganska oförutsägbart ;)

Tuesday, October 21, 2008

Lektyr

Man kommer ingestans utan att läsa. och för att komma någonstans med Linux behöver jag kanske ta till något annat än Tolstoj, visserligen evig litteratur men...

Jag funderar lite på vilka böcker som skulle passa. Det system jag fortfarande tänker installera är open SUSE.11, men jag drar mig lite för att lägga pengar på en bok om det. Dels för att det kommer nya versioner innan jag hinner läsa ut boken, dels eftersom det finns gott om hjälp för konkreta problem på nätet. det jag tror mig behöva är mer grundläggande information, sånt som står sig liksom.

Jag funderar på Linux för Dummies, Jon Hall 1999, ISBN: 91-7241-002-7 som jag hittade för 49 pengar på Bokbörsen.

En recension, som går ut på att den är bra men föråldrad finns här. Enligt Hällzon hör installationsproblem till Linux stenålder, något jag inte bvågar ta för givet.

Men hur mycket har förändrats i Linux´s struktur sedan 1999?

Den skulle sedan kompletteras med Suse Linux, Chris Brown, 2006, ISBN13: 9780596101831, 228 pengar på Adlibris. Den skulle lära mig det specifika i Suse, och fungera som uppslagsbok för framtiden.

Monday, October 20, 2008

Snyggt citat...

Från samma text som tidigare:


Hardware under Linux


Support for hardware under openSUSE varies. Some manufacturers provide drivers for their hardware, some do not. In many cases free-software enthusiasts have created Linux drivers for hardware. Because some manufacturers have proprietary (and not free) drivers for their hardware, an "out of the box openSUSE" may, or may not, initially include those drivers, and hence may not have initial support for all hardware. One may need to spend some time setting up their hardware. And one may not have to. It simply depends. For example, one's graphics, audio, wifi may work immediately. It may not work. Typically a Linux beginner needs to give their graphics, Internet, and audio their top priorities in setting up their hardware.


Jag noterar att jag på egen hand prioriterat rätt vad som ska göras innan man får beställa tröja ;)

Vägen framåt 2.0

0. Starta Windows och kolla att inget är galet.

1. Defragmentera hårddisken (radera först all musik så går det snabbare).

2. Kontrollera om det finns Plug´n´Play inställningar i BIOS. Ta i så fall bort dem.

3. Kontrollera om hårddisken är delad.

3. Om jag inte hittar inställningar att ändra på: Ta ur batteriet, och försök boota från CD med fabriksinställningar. kanske har Windows automatic updates gjort något med BIOS som inte är kompatibelt med Windows.

4. Gör ett nytt försök att uppdatera BIOS med Linux drivrutiner. Boota sedan från CD innan Windows startar.

Kommentera gärna!

NFS

Hm... fann detta på open SUSEs hemsida med grundläggande koncept

Linux-PC to another Linux-PC sharing

Linux/Linux file sharing

For file sharing between Linux PCs, most Linux users use an application known as Network File System (NFS), that enables file sharing (including remote directory/drive mounting, such that remote drives are treated as local), etc ...


Felmeddelandet jag fick när jag försökte installera var : Cannot start boot, IDE is of NFS type.


När Miro bodde hos mig delade vi på windowsmapparna över LAN. Kanske är det därför min hårddisk inte är öppen för partionering - för att den är tillgänglig för andra användare.


Detta ska jag titta på på söndag.

Vägen framåt

Ok... här är första versionen av min vägkarta till open SUSE.

0. Starta Windows och kolla att inget är galet.

1. Defragmentera hårddisken (radera först all musik så går det snabbare).

2. Kontrollera om det finns Plug´n´Play inställningar i BIOS. Ta i så fall bort dem.

3. Om de inte finns. Ta ur batteriet, och försök boota från CD med fabriksinställningar. kanske har Windows automatic updates gjort något med BIOS som inte är kompatibelt med Windows.

Kommentera gärna!

Efter helgens misslyckande har insatsen höjts för att hänga kvar... i fredags hade jag en liten flaska vin som belöning för ett installerat Linux. (den finns kvar, jag svepte den inte i desperation, men känns ovärdig utmaningen)

Nu lovar jag istället att belöna mig med denna t-shirt:


Innan jag gör det ska dock följande fungera mer eller mindre smärtfritt:
1. Linux
2. Gnome Desktop
3. Firefox
4. Skype
5. VLC media player ( Jag ska kunna spela ljud och video från hårddisk/CD/DVD)

Ok... nu är det lunchdags. Jag ska titta in i en datoraffär som jag tror säljer billiga EEEPc... det är kanske bäst att fungera på en back up :P

Eftertanke

Nu sitter jag på jobbet efter en helg där jag inte lyckades installera någonting, och inte direkt lärde mig vad jag gjorde fel heller... Nästa försök blir sannolikt söndag eftermiddag, tills dess ska jag försöka att tänka på andra saker, och göra en lista på hur jag ska angripa problemet nästa gång.

När jag sitter här inser jag att jag fortfarande kommer att vara Windowsanvändare. Det här är den dator jag använder mest, oftast, och som jag hanterar andra saker än Firefox webläsare på.

Jag skrev i en tidigare post att jag väljer Linux av politiska snarare än tekniska skäl. Det är väl iofs sant, men samtidigt en förekling. Oftast går väl ett val till som Tolstoj beskriver Prince Andrejs val att åka tillbaks till St Petersburg efter några års självvald isolation på landsbygden...

"... Prince Andrey decided he would go to Petersburg in the autumn and he began dreaming up all sorts of reasons to justify his decision. A string of sensible, logical excuses for visiting the city, and even re-entering the service, was always at hand." ( War and Peach, trans: Anthony Briggs, Vol II, Part III, Chapter 3, p. 419

Att fråga varför man gör ett val är ofta meningslöst. Litteraturen som följeslagare gör livet enklare.

Saturday, October 18, 2008

Defragmentera hårddisken

Ok, nästa försök är att fragmentera hårddisken, och sedan försöka istallera igen. Jag har läst att man bör defragmentera för bästa resultat... hoppas det hjälper mig få något resultat över huvud taget ;)

Att dela olyckan...

Hm... inget jag gör verkar hjälpa. Jag vet inte riktigt hur det gick med uppdateringen av BIOS, tvekar på att jag lyckades, men nu sitter jag ju på ett fungerande Windows, så inget är förtört. hoppas jag ;)

Däremot fick jag lite information från open SUSE. Det stod:

"Boot partition is of type NFS. Boot loader cannot be installed" Det låter ju som en beskrivning på mina problem...

Jag hittade dessutom hjälp här.

Hjälp mig den som kan...

Web 2.0 generationens brist på tåamod

Typiskt... vi som lever med facebook och blogg är ju vana vid tt allt går så snabbt och att dotrn gör jobbet för oss... naturöligtvis var jag tvungen att formatera min diskett. Det hade jag glömt, sedan Ataritiden...

Nytt försök

Andra försöket

Många skriver på nätet att det är lättare att updatera Fedora 9 än att installera det från början.

Så jag körde in en Live CD jag vet fungerar, och försökte installera från den.

Samma problem. Måste vara Fedorarelaterat tänkte jag, och laddade ner Open SUSE.

Desvärre mötte även open SUSE samma problem. Jag surfade trunt lite å fredagkvällen och hittade andra människor med samma problem. Dessutom hittade jag drivrutiner för mitt moderkort som stödjer Linux på ASUS hemsida. När jag satt punkt för denna mening ska jag starta om datorn och försöka installera dem från en floppy disk = )

P.s. Det var ganska funky att gå och köpa en floppy... när gjorde man det senast ;) Jag trodde att jag skulle åka på ett tio pack men de såldes styckvis, så jag köpte två. One for the road...

Första försöket

Jag tog tjuren vid hornen, körde in Fedora 9 skivan och förberdde mig på tuffa frågor om hårdvaruinställningar. Fedora ska ju vara svårt...

Kom tyvärr inte så långt. De första frågorna var inte svåra, men dessvärre hittades ingen hårddisk att partionera.

Jag skrev till min bror:

Jag sitter nu och surfar på en fullt fungerande Windowsdator. Ska skypeprata med Evert, innan jag testar Fedora 9 installationen igen, för att se om det bara spökade igår.

När jag högerklickar (Windows ;) ) på Disk C visar den mig en fullt fungerande hårddisk med 50 lediga Gigabyte. Att det är fel på anslutningen kan väl inte vara så troligt...

Ok

vi kan höras på Gmailchatten när jag lyckats med nåt Linux eller givit upp

:)

Jag byter operativsystem

I helgen hade jag bestämt mig, av politiska skäl mer än tekniska att lämna Windows till fedora. Jag kommer nu att lägga upp uppdatereingar på hur processen gick...

Politiska skäl, förresten, den kanske största anledningen till ett byte är att någon gång komemr jag att få problem med mitt Windows, och jag känner mig säkrare med ett krånglande Linuxsystem. Dels eftersom den hjälp som finns är gratis, dels eftersom min bror, som är den jag skulle vända mig till, är Linuxanvändare.

Nu kör vi!

Wednesday, October 15, 2008

Beroende

Jag hade precis en tré interesant diskussion med en kollega vid kaffemaskinen, om kaffe och beroende. Han sade att han inte drack kaffe annat när han var mycket trött. "all these things that can get you addicted, I try to keep them low. I only use them when I need them"

Jag stod handfallen inför sanningen... Kunde inte säga nångting annat än "It is correct".

Thursday, October 9, 2008

För mycket finanskris

Det talas nästan bara finanskris i DN numer. Liksom i Guardian, eller var som helst. Det är väl naturligt, men visst... vad lär man sig egentligen. Jag har försökt ganska hårt under de senaste veckorna att förstå, men allt jag förstår är att ingen egentligen vet någonting. Så allt detta skrivande är nog ett sätt att hantera rädsla mer än att analysera något.

Att det är så får mig att fundera lite över vad kunskap är och hur den bildas. Rent logiskt borde ju fler artiklar, journalister, perspektive m.m. betyda att kunskapen vaskas fram steg för steg. Men i en sån här situation, när allting pågår, och dessutom påverkas av vad journalister skriver, verkar det snarare leda till förvirring.

Det är kanske dags att ta ett steg tillbaka... det gör jag själv genom att läsa Krig och Fred. Berättelsens helhet är mycket avslappnande, jämfört med finanskrisdiskussionerna. Och det känns som att man får mer perspektiv. Genom att man vet varifrån tankarna kommer, man lär med tiden känna denne Tolstoj och alla personerna. Så kan man förhålla sig till dem., och hitta sina egna tankar.

För övrigt tror jag att litteraturens eventuella minskade inflytande i samhället beror på att mna effektiviserat bort den här biten med Berättelsen, som människor faktiskt behöver.D et är jag väl inte den första som säger. Men vid sidan om Krig och Fred är jag gravt beroende av TV-serien Lost. Varför? För att den, precis som Krig och Fred erbjuder mig ett sentimentalt och ordnat universum....

Tuesday, October 7, 2008

Damn

Varför blir det så här? jag var nöjd och alltid mig själv till behag... men ändå blir det. Det är jobbet vi pratar om nu, men det ligger säkert någon existentiell sanning i det.

Vi håller på med den månatliga rapporten som börjar bli en del av mitt liv på gott och ont. Mest på gott antagligen, eftersom jag inte kommer att skriva den för evigt. När jag slutar kommer det det kännas som en befrielse, men det jag lärt mig kommervara kvar. Och jag lär mig ganska mycket, om teknologi, fri mjukvara och annat.

Jag står precis inför ett byte till Fedora från Windows, delvis p.g.a. att detta projekt lärt mig att Windows inte är den säkra lösningen. När en viss procent av alla användare, säg 15 %, använder något annat, vad som helst faktiskt, kommer inte Windows att vara standard. Och då kommer det bli dyrt och komplicerat att knyta upp sig till den standarden...

Men det var inte vad jag ville skriva om. Jag ville skriva om att jag den här månaden har gjort hundra och åter hundra småfel som jag inte gjorde förra månaden. Om att det tar fem minuter innan jag börjar med varje uppgift, och fem minuter till innan den blir färdig. Jag har en känsla av att det inte är så mycket att oroa sig för, att sånt här går i någon slags cykler... Goda dagar följer dåliga dagar o.s.v. Men varför?